Om de drie jaar wordt de Prijs Frans DIlle uitgereikt, een prijs voor veelbelovend talent in de teken- en/of grafiekkunst. Een prijs voor recent afgestudeerden uit het hoger kunstonderwijs.
Deze Prijs uit zijn waardering voor de kunstenaar Frans Dille. De veelzijdige Frans Dille (1909-1999) was een gevierd graficus, tekenaar en aquarellist, en een inspirerend docent. Hij schonk bijna zijn gehele grafische oeuvre aan het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus.
De jury koos dit jaar uit 51 deelnemers met 138 werken Elia Vanderheyden als winnaar met twee werken. Nele Plessers onderscheidde zich met de tweede prijs. Tine Wouters werd bekroond met een zeer eervolle vermelding terwijl Pavel Balta, Anneke Hansum en Eva Maes een eervolle vermelding te beurt viel.
Voor de tentoonstelling werden 36 werken van 27 deelnemers geselecteerd.
“Jongeren worden geconfronteerd met een conglomeraat van visuele prikkels dat onophoudelijk aanslibt en waarbij verwacht wordt dat zij uit die chaos een beeldtaal distilleren die hen in staat moet stellen hun verhaal kwijt te kunnen.
Die dynamiek van beeldverwerving en -verwerking wordt deels bepaald door hun karakteriële interesses, talent en ervaringen. Zo laat Elia Vanderheyden zich o.a. inspireren door achtergronden uit computergames die hij vroeger speelde. Door een grote hoeveelheid digitale beeldelementen te combineren komt hij tot bijna romantische landschappen die doen denken aan de kosmische en weemoedige zichten van Caspar David Friedrich of zelfs de wereldlandschappen van Pieter Bruegel de Oude.
Niettegenstaande die klassieke beeldopbouw weet hij verleden en heden te verzoenen door in zijn uitvoering te experimenteren met combinaties van pixelatie, lasergravure, klassieke snijtechniek en analoge hoogdruk. Die eclectische vertaalslag plaatst zijn beeld terug in een hedendaags kader. Het plezier, bij dat heen-en-weerspringen van traditionele naar hedendaagse onderzoeksmiddelen, is letterlijk voelbaar en heeft geleid tot een persoonlijke beeldcreatie die de toeschouwer intrigeert en meevoert.”
Prof. Peter Bosteels, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen / AP Hogeschool