Francis Bekaert

Kobe De Peuter

Elia Vanderheyden


Met Close to twilight brengen we drie kunstenaars: de schilders Francis Bekaert en Kobe De Peuter en de grafische kunstenaar Elia Vanderheyden die debuteert.

Twilight of deemstering is de toestand aan de hemel waarbij de overgang tussen licht en donker plaats vindt. Dit heb je zowel bij zonsopkomst als bij zonsondergang. Tijdens die schemering is de hemel vaag verlicht terwijl de zon zich onder de horizon bevindt. Je krijgt dan een aparte sfeer en een belichting die sfeervol is. Het markeert ook het begin of het afsluiten van de dag.

Close to twilight is de titel van een nieuw groot doek van Kobe De Peuter. Het gaf ons direct linken met de werken van de twee andere kunstenaars en de titel was geboren.

In de werken van deze 3 kunstenaars speelt het licht een grote rol en krijg je telkens een andere invulling.


Francis Bekaert
Bij Francis Bekaert krijg je intieme en sfeervolle idyllische doeken met oplichtende stukken.
Die werken kantelen voortdurend tussen abstractie en herkenning. Francis Bekaert gaat heel intuïtief te werk en laat zich ook leiden door de daad van het schilderen zelf. De voorstelling wordt bepaald al schilderend, het is dus niet zo dat de kunstenaar een bepaald plan volgt of voorontwerp. Herover zegt de schilder zelf:

Ik probeer een eigen gevoel van tijd en ruimte te creëren waarin een beeld kan bestaan. Ik laat me leiden door het werk zelf en laat me verrassen tijdens het schilderen.
Ik ontdek en verken voortdurende mogelijkheden totdat ik op een keerpunt kom, waarin de verflagen samenkomen en resulteren in een bepaalde realiteit.
Een werkelijkheid die vaag herkenbaar is, maar niet eenduidig als zodanig te identificeren is.

Francis Bekaert was in 2016 de winnaar van de Gaverprijs en het oeuvre van deze schilder echoot aan het begrip tijd. Zijn werken hebben een tijdloos karakter door hun soberheid en verstilling. 
Francis Bekaert toonden we eerder al in combinatie met de beeldhouwer Johan Parmentier. De twee andere kunstenaars brengen we nu voor het eerst.


Kobe de Peuter
Kobe De Peuter woont in de buurt van Barcelona en we volgen deze schilder al enkele jaren. In de herfstvakantie bezochten we zijn atelier in Spanje en daar waren we opnieuw onder de indruk van zijn manier van schilderen waarmee hij een unieke positie inneemt in het bestaande kunstenlandschap.

Als schilder neemt hij echt zijn tijd om schilderijen te creëren. Drie tot vier maanden aan 1 werk bezig zijn met een gemiddelde van 8 tot 9 uren per dag is voor deze schilder niet vreemd. Door zijn manier van schilderen lukt het niet om sneller te werken en dat maakt zijn werken zo bijzonder. Het zijn doeken met enorm veel detail en het is pas vanop afstand dat deze hun grootsheid openbaren.
Volgens Frederic De Meyer van The Art Couch bemerk je bij Kobe De Peuter nauw gestructureerde en zorgvuldig uitgedachte composities. Hij ontwaart een speelse omgang met het perspectief en voelt daarbij een onderhuidse spanning.

Zijn werken komen tot stand gedurende lange schildersessies terwijl de kunstenaar audioboeken beluistert of muziek. Deze acties hebben zeker een impact op zijn werk en zijn volgens De Meyer wellicht ook de voedingsbodem voor zijn meditatieve schilderijen. Hij spreekt zelfs van beeldlava waarin je eeuwig kunt verstrikt geraken.


Elia Vanderheyden
Deze jonge grafische kunstenaar die nog bezig is aan zijn masterjaar grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in  Antwerpen, construeert nieuwe beelden gebaseerd op landschappen uit zijn gameverleden en verwijst hiermee tegelijkertijd naar de grote meesters. Je ziet er de landschappen in van Caspar David Friedrich of herkent er fragmenten met Turneriaanse gouden toetsen.
Het is ongelooflijk boeiend hoe deze kunstenaar iconische beelden omvormt op zijn laptop en deze dan heel gelaagd opbouwt met zijn houtsnedes en houtdrukken. Hij maakt hierbij gebruik van artificiële intelligentie, photoshop en hedendaagse lasertechnieken, waardoor hij het eeuwenoude metier van de houtsnijkunst vernieuwt.

Elia is gebiologeerd door de natuur en onze omgang ermee. Hij fantaseert over de tijd waarop de mensheid er niet meer is en de natuur terug de bovenhand neemt. Dat thema wat in religieuze teksten Eschaton genoemd wordt, houdt hem bezig, evenals andere mythologische verhalen.
In de houtdrukken van Elia Vanderheyden herken je een spel van pixels en zijn er lichtschakeringen door de opeenvolgende druklagen. Boeiend is alleszins hoe verschillende drukken telkens andere sferen genereren.

Deze jonge kunstenaar was vorig jaar laureaat van de Frans Dille prijs, een driejaarlijkse wedstrijd verbonden met het museum Plantin-Moretus waar ze op zoek gaan naar veelbelovend talent in de teken- en/of grafiekkunst.
 

Wij nodigen jullie graag uit naar de expo Close to twilight waarin je zelf de overeenkomsten kunt ontdekken tussen deze kunstenaars. We hebben boeiende werken geselecteerd en hopen u te mogen verwelkomen.

Welkom op zondag 26 februari 2023 voor de opening van deze expo. De vernissage start om 11u. Je kan de expo ook al komen bekijken van de dag ervoor 25 februari. Deze expo loopt dan tot 26 maart 2023.

Groeten

John en Veerle

Galerie10a

Zolderstraat 10a

8553 Otegem

Previous
Previous

Bound by Print

Next
Next

Uitgestald 1