Elia Vanderheyden: nadenken over het ondenkbare

Vorige zomer nam Genkenaar Elia Vanderheyden deel aan het Ondenkbare Experiment van Koen Vanmechelen in LABIOMISTA. “Het zou prachtig zijn om iets te doen met de ideeën die in LABIOMISTA worden opgewekt,” vertelt hij aan 3600. Genkse jongeren kunnen opnieuw inschrijven om deze zomer mee te doen.

Dag Elia, waar ben jij in je jonge leven mee bezig?

Elia: “Als ik er maar een ding kan uitpikken is dat ‘kunst’. Ik zit in mijn derde jaar Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten Antwerpen. Ik voel me ook kunstenaar en ben superblij dat ik opgenomen ben in het Limburgse Kunstenaarsboek Uitgestald-1. Het boek bundelt werk van de huidige en toekomstige Limburgse kunstenaarsgeneratie. In het rijtje met Koen Vanmechelen staan, is een hele eer op 21.

Je was in de zomer van 2021 deelnemer van het allereerste ‘Ondenkbare Experiment’ van Koen Vanmechelen dat jongeren van over de hele wereld laat filosoferen over een bepaald thema. Wat trok je aan?

Elia: “Kunst en filosofie sluiten bij elkaar aan. Toch ben ik er eerder toevallig ingestapt via een schoolvriendin. Ik sta open voor nieuwe dingen en dan is LABIOMISTA een zeer interessante plek. Die kans kon ik als jonge Genkenaar absoluut niet laten liggen.”

Jullie werkten rond ‘vrijheid’? Waar bracht het jullie naartoe?

Elia: “Zo’n complex thema benader je eerst ruim. Maar al snel ga je heel concreet denken over hoe een samenleving moet evolueren om vrij te zijn. Bijvoorbeeld hoe we onze economie benaderen of hoe we voedsel cultiveren. Dit soort thema’s raakten we aan in onze denkoefening over vrijheid. Onze casestudy maakt deel uit van OpUnDi (The Open University of Diversity) op LABIOMISTA. Daar worden alle resultaten van de denkoefening bewaard.”

Wat is vrijheid voor jou?

Elia: “Na dit project weet ik zeker dat je dit niet in enkele zinnen kan samenvatten (lacht). Vrijheid is ingewikkeld, het overstijgt vrije meningsuiting, vrijheid van verplaatsing, eigen wil, enzovoort. Onmogelijk om hierover kort te zijn.”

De oorlog in Oekraïne toont dat vrijheid van de ene op de andere dag kan stoppen. Hoe kijk je daar als jongvolwassene naar?

Elia: “Het doet je als jong persoon twijfelen of het nog nut heeft om zoveel tijd en energie te steken in studies en werk. Maar tegelijk zie je zoveel veerkracht bij mensen. De moed van Oekraïners, protesterende klimaatactivisten, versnelling naar groene energie … Allemaal kleine, trage overwinningen die je nieuwe hoop en energie geven.”

Is dit project op LABIOMISTA iets waar we Genk beter mee kunnen maken?

Elia: “Zeker, het zou prachtig zijn om iets te doen met de ideeën die in LABIOMISTA worden opgewerkt. Een idee dat de bibliotheek verlaat en waar elke Genkenaar iets tastbaar kan uithalen. Ik hoop dat meer Genkse jongeren willen meedoen, het is een unieke kans om in
contact te komen met andere jongeren!”

LABIOMISTA zoekt 20 nieuwsgierige jongeren tussen 18 en 28 jaar die deze zomer mee willen nadenken over het thema ‘Generosity’ (vrijgevigheid)

In een exclusieve zomerschool omgeven door groen en kunst kan je je ideeën delen met leeftijdsgenoten én een inspirerend team waaronder Koen Vanmechelen.

De sessies vinden plaats in juli. Voor sessie 1 kies je uit 3 data (1-3 juli, 4-6 juli, 8-10 juli) sessie 2 is gepland van 20-24 juli. Een slotmoment in Brussel gaat door op 17 september. Inschrijven kan nog tot 15 juni

Previous
Previous

Man, Machine, A.I.

Next
Next

Elia Vanderheyden wint de Prijs Frans Dille 2021-2022